ROY ORBISON – THE ORIGINAL MONO SINGLES, As & Bs

Als je mij zou vragen wie de mooiste zangstem aller tijden heeft, dan mag je als antwoord steevast Roy Orbison verwachten, een Amerikaanse singer-songwriter waarvan ik al levenslang als één van zijn grootste fans mag worden beschouwd. Met zijn stem coverde hij het hele octavenassortiment van bariton tot tenor, iets wat niet velen gegeven is en zijn kenmerkende vibrato in de stem werd tot nader order nadien elders nooit meer gehoord.

Toen ik hem in 1987 voor een lokaal radiostation net voor een optreden in Hasselt mocht interviewen ging mijn grootste droom in vervulling. De eenvoud, vriendelijkheid en sympathie straalden schitterend af van Roy en van zijn lieve echtgenote Barbara en hij nam alle tijd om ons gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen. Hij zei me zelfs onder de indruk te zijn van wat ik allemaal afwist van zijn leven en over zijn uitgebreide songsrepertoire. Niets liet toen vermoeden dat hij amper één jaar later op 6 december 1988 op 52-jarige leeftijd plotseling zou komen te overlijden aan de gevolgen van een zware hartaanval.

Die tragedie gebeurde net voordat zijn laatste album “Mystery Girl” een sterke comeback voor hem zou gaan inluiden. Op die plaat stonden o.a. songs die hij samen met Bono van ‘U2’, Jeff Lynne van ‘E.L.O.’ en Elvis Costello had geschreven en gezongen tijdens de legendarische “A Black And White Night”-show die op video en dvd werd uitgebracht en waarbij ook Jackson Browne, Tom Waits, kd lang, Bonnie Raitt, Jennifer Warnes, JD Souther en Bruce Springsteen mee op het podium van hun muzikale held stonden.

In 1987 werd Roy Orbison opgenomen in de ‘Nashville Songwriters Hall Of Fame’ en in de ‘Rock And Roll Hall Of Fame’ waar Bruce Springsteen tijdens zijn introductiespeech deze legendarisch geworden zin uitsprak: "I wanted to make a record with words like Bob Dylan, that sounded like Phil Spector, but most of all I wanted to sing like Roy Orbison. Now, everyone knows that no one sings like Roy Orbison”.

Mijn collectie aan vinylplaten en cd’s van Roy Orbison is zo goed als compleet en wordt ten huize (valsam) nog steeds liefdevol gekoesterd als een pure relikwie. Vandaar ook onze grote vreugde over het recente verschijnen van een compilatiealbum “The Original Mono Singles, As & Bs”. Daarvoor heeft het Britse retrolabel ‘Jasmine Records’ dus alle origineel uitgebrachte singles van Roy Orbison in de periode van 1956 tot 1962 met zowel de A-zijde als de B-zijde van het 45-toerenplaatje op één cd samengebracht en dat zelfs in de oorspronkelijke mono-opnamekwaliteit.

In die tijd werden er soms vier songs op één single geplaatst. Zo werden er op de single ‘Hillbilly Rock’ de vier liedjes “You’re My Baby”, “Rockhouse”, “Ooby Dooby” en “Go! Go! Go!” geplaatst en stonden er op de toenmalige single “Only The Lonely” ook nog drie andere nummers: “Here Comes That Song Again”, “Blue Angel” en “Today’s Teardrops”. Andere grote hits van Roy Orbison op deze schitterende ‘collector’s item’-verzamelaar zijn o.a. “Paper Boy”, “Up Town”, “Running Scared”, “Crying” en “Leah”. Dat deze cd een ‘must have’ is voor alle fans van het werk van Roy Orbison hoeven we u allicht niet meer te vertellen. Gewoon doen!

(valsam)

 

 

 

Track Listing:
1. TRYING TO GET TO YOU (by The Teen Kings)
2. OOBY DOOBY
3. GO! GO! GO!
4. ROCKHOUSE
5. YOU'RE MY BABY
6. SWEET AND EASY TO LOVE
7. DEVIL DOLL
8. CHICKEN HEARTED
9. I LIKE LOVE
10. SEEMS TO ME
11. SWEET AND INNOCENT
12. ALMOST EIGHTEEN
13. JOLIE
14. PAPER BOY
15. WITH THE BUG
16. UP TOWN
17. PRETTY ONE
18. ONLY THE LONELY
19. HERE COMES THAT SONG AGAIN
20. BLUE ANGEL
21. TODAY'S TEARDROPS
22. I'M HURTIN'
23. I CAN'T STOP LOVIN' YOU
24. RUNNING SCARED
25. LOVE HURTS
26. CRYING
27. CANDY MAN
28. DREAM BABY
29. THE ACTRESS
30. THE CROWD
31. MAMA
32. LEAH
33. WORKING FOR THE MAN

Artiest info
Website  
 

video